Traumaverwerking: hoe EFT je kan helpen om trauma's te verwerken en te herstellen

Vind je het moeilijk om bepaalde ervaringen uit het verleden los te laten? Voel je je overweldigd door emoties die je niet helemaal begrijpt? Traumaverwerking kan een lastig proces zijn, maar het goede nieuws is dat er effectieve methoden zijn die je kunnen helpen. EFT (Emotional Freedom Techniques) is een van die methoden en kan een krachtig hulpmiddel zijn om trauma's te verwerken, los te laten en innerlijke rust te vinden. In dit blog lees je hoe EFT werkt, welke voordelen het biedt en waarom het een waardevolle methode kan zijn op je weg naar herstel.

Wat is traumaverwerking en waarom is het belangrijk?

Traumaverwerking betekent het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen die je hebt meegemaakt, zodat ze je niet langer emotioneel belasten. Trauma's kunnen je leven beïnvloeden op manieren die je misschien niet eens doorhebt, zoals angst, stress, vermoeidheid en emotionele blokkades. Het verwerken van trauma helpt je om deze emoties los te laten en weer ruimte te creëren voor positiviteit en rust in je leven.

Wat is EFT en hoe helpt het bij traumaverwerking?

EFT, oftewel Emotional Freedom Techniques, is een vorm van acupressuur gecombineerd met elementen van cognitieve therapie. Het wordt ook wel 'tapping' genoemd, omdat je tijdens een sessie zachtjes op bepaalde punten op je lichaam tikt terwijl je je concentreert op de negatieve emotie of herinnering. Dit helpt om de emotionele lading te verminderen en vastzittende emoties los te laten.

Voordelen van EFT bij traumaverwerking:

Symptomen die kunnen duiden op onverwerkte trauma's

- Angst en paniekaanvallen
- Slaapproblemen en nachtmerries
- Overweldigende gevoelens van verdriet of boosheid
- Vermijden van bepaalde situaties of mensen
- Emotionele gevoelloosheid of vervreemding van anderen
- Moeite met concentreren of helder nadenken

Als je deze symptomen herkent, kan het zinvol zijn om te overwegen of EFT jou kan helpen bij het verwerken van onderliggende trauma's.

Een persoonlijk verhaal: Hoe EFT mijn leven veranderde

“Ik ben bij Heidi terechtgekomen toen ik er onderdoor zat op mijn werk. Dat kwam vooral omdat ik op twee plaatsen werkte en het me allemaal teveel werd. Ik wist dat ik 1 plek moest opgeven en ik wist ook welke, maar ik kon het niet, durfde echt niet te zeggen dat ik wou stoppen. Ik wou mijn bazin, met wie ik een goede band had opgebouwd, niet in de steek laten. En dus bleef ik doorgaan tot ik er zelf aan onderdoor ging en niet meer helder kon denken of functioneren. Ik heb toen naar Heidi gebeld en kon al snel bij haar komen. Ze heeft dan EFT gedaan bij mij. Ik had er nog nooit van gehoord en wist niet wat te verwachten. Maar het heeft veel losgemaakt bij mij. Er kwamen oude trauma's naar boven, waarvan ik me totaal niet bewust was dat ze me nog deerden. De eerste sessie was heel heftig en er kwamen veel vastzittende emoties naar boven. Maar na de sessie voelde ik me al zoveel lichter en beter. Ik ben daarna nog eenmaal teruggeweest en daarna heb ik eindelijk de stap durven zetten om mijn ontslag te geven, om eens aan mezelf te denken en te doen wat goed voor mij was en niet alleen maar aan de ander te denken. Ik ben nog altijd heel blij en dankbaar dat ik bij Heidi terechtgekomen ben, ze heeft mij er helemaal bovenop geholpen. En ik raad het iedereen aan die het moeilijk heeft, in de knoop ligt met zichzelf of het even niet meer weet. Heidi is zo'n lieve, warme, positieve dame. Echt een toppertje! Zonder haar zou ik niet staan waar ik nu sta.”

Praktische oefeningen die je zelf kunt proberen

EFT kan ook thuis worden toegepast als je eenvoudige technieken wilt proberen om rust te vinden. Hier zijn enkele stappen die je kunt proberen:

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Hoewel EFT een krachtige zelfhulpmethode kan zijn, is het soms belangrijk om professionele hulp te zoeken, vooral als je merkt dat trauma je dagelijkse leven beïnvloedt. Een ervaren coach kan je begeleiden door moeilijke emoties en je helpen om effectieve stappen te zetten richting herstel. Ik richt mij op traumaverwerking met behulp van EFT en kan je ondersteunen in dit proces.

Conclusie: zet de eerste stap naar herstel

Als je klaar bent om aan je traumaverwerking te werken en wilt ontdekken hoe EFT je kan helpen, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin je je sterker, vrijer en meer in balans voelt.